PENDEKATAN AL-SUNNAH DALAM MENDEPANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR: KAJIAN TERHADAP KUTUB SITTAH - Remly, Abdul Halim; Abdul Halim, Amran; Azmi, Ahmad Sanusi (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2022)
Masalah disiplin dalam kalangan pelajar sering menjadi tajuk perbincangan hangat oleh banyak pihak. Menurut Kamus Dewan, disiplin bermaksud latihan pemikiran dan kelakuan supaya boleh mengawal diri sendiri dan patuh kepada tatatertib. Keruntuhan disiplin dalam kalangan pelajar sekolah pada hari ini banyak memberi kesan negatif kepada sistem pendidikan negara. Kajian ini dijalankan adalah bertujuan untuk mengenalpasti masalah disiplin pelajar serta jalan penyelesaiannya menurut acuan kenabian. Kajian ini menfokuskan kaedah kajian kualitatif dengan penelitian terhadap hadis-hadis yang berkaitan dengan sahsiah serta kelebihan mengamalkan nilai-nilai murni. Hasilnya, setiap masalah disiplin yang sering berlaku dalam kalangan pelajar seperti merokok, peras ugut, masalah ketagihan dan ponteng sekolah mempunyai jalan penyelesaiannya yang bertepatan dengan Sunnah Rasulullah SAW.