PERTAHANAN NEGARA MENURUT PERSPEKTIF HADIS NABAWI: SUATU KAJIAN TEMATIK - Ismail, Abdullah Hasif (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2022)
Dasawarsa ini, sistem pertahanan negara telah menjadi salah satu isu penting dan juga permasalahan yang diperbincangkan di dalam pelbagai peringkat pentadbiran seperti di peringkat organisasi, negeri, dan juga pada peringkat negara. Isu ini juga turut diperbincangkan pada peringkat global. Hal ini kerana, isu pertahanan negara berhubungkait dengan pelbagai aspek keselamatan negara seperti keselamatan darat, keselamatan laut, keselamatan udara, dan juga di era modenisasi ini, sistem pertahanan negara juga berkaitan dengan aspek keselamatan siber. Jika perkara ini diambil mudah oleh sesebuah kerajaan, pastinya negara tersebut akan berhadapan dengan pelbagai isu yang serius seperti isu yang melibatkan kesejahteraan negara, isu keselamatan awam, isu keselamatan siber dan lain-lain. Sekiranya tidak diuruskan dan dirancang dengan baik, ia akan mengakibatkan permasalahan yang serius kepada negara tersebut, seperti perpecahan, peperangan, dan penjajahan. Hal ini secara tidak langsung akan membawa kepada kehancuran dan kemunduran negara tersebut. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji perspektif Islam mengenai isu pertahanan negara dengan memfokuskan sudut pandang Hadis Nabawi, yang mana kesemua Hadis yang dibincangkan di dalam kaijan ini berhubungkait dengan isu pertahanan negara dengan melihat secara terperinci mengenai pendirian Islam berhubung tajuk ini, seperti sistem pengurusan pertahanan negara menurut Islam, dan juga mengkaji pendekatan para ilmuan Islam dalam menghuraikan kesemua Hadis yang akan disebutkan di dalam kajian ini. Data akan dikumpulkan dengan menganalisis pelbagai sumber seperti buku-buku yang mengumpulkan Hadis-Hadis Nabi Muhammad ﷺ, buku-buku yang menghuraikan Hadis-Hadis Nabi Muhammad ﷺ, dan juga buku-buku yang menghuraikan ayat-ayat Al-Quran Al-Karim.