KITAB MUKHTASAR AL-TARGHIB WA TARHIB IBNU HAJAR AL-ASQALANI: TEKNIK PENASIHATAN BAHAGIAN PEMBANGUNAN KELUARGA, JABATAN AGAMA ISLAM PERAK - Noor Mumtazah binti Hashim; Junainah Hanim binti Mohamed Nor, (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk membina garis panduan ringkas penasihatan melalui Kitab Mukhtasar Al-Targhib Wa Tarhib oleh karangan Ibnu Hajar Al-Asqalani merupakan kitab hadith tersohor di mata ulama hadith. Selanjutnya dalam kajian ini juga akan mengupas bagaimana teknik penasihatan yang telah digunapakaikan oleh pegawai Khidmat Nasihat dalam pengendalian masalah yang melibatkan krisis rumah tangga bagi setiap aduan yang telah didaftarkan melalui Unit Runding Cara, Bahagian Pembangunan Keluarga, Jabatan Agama Islam Perak. Data diperolehi melalui sesi temu bual bersama 27 orang pegawai Khidmat Nasihat di Pejabat Agama Daerah Negeri Perak. Pendekatan kajian ini akan lebih memberi idea dan pandangan secara ilmiah melalui kitab Mukhtasar Al-Targhib Wa Tarhib oleh karangan Ibnu Hajar Al-Asqalani. Secara tidak langsung melalui garis panduan ini menjadi pedoman kepada klien yang terlibat agar boleh membendung kenaikan kadar peratusan penceraian setiap tahun.