PEMBELAJARAN HADIS BERASASKAN KECERDASAN TIRUAN UNTUK AWAL KANAK-KANAK - Astuti Darmiyanti; Abdul Hakim (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2024)
Islam sebagai cara hidup perlu diterapkan dalam diri manusia sejak kecil lagi. Hadis sebagai sumber utama ajaran Islam setelah al-Quran wajib dipelajari oleh seluruh umat Islam. Sebagaimana yang diperintahkan oleh Allah dalam ayat-ayat al-Quran, manusia diperintahkan untuk meneladani Nabi Muhammad. Masa kanak-kanak atau awal adalah masa terbaik untuk belajar, pada usia dini akan lebih mudah untuk belajar dan menyerap ilmu yang dipelajari. Umur awal cenderung lebih mudah dan lebih kuat dalam menghafal dan memodelkan apa yang mereka pelajari. Mempelajari hadis sejak kecil akan memudahkan anak-anak untuk menghafal dan mengamalkannya. Dalam era pendigitalan dan perkembangan teknologi dengan kemunculan kecerdasan buatan (AI), proses pembelajaran dan kaedah yang digunakan mestilah dapat disesuaikan dengan sewajarnya. Penggunaan teknologi dan kecerdasan buatan dalam pembelajaran hadis merupakan satu cara yang berkesan kerana sesuai dengan perkembangan kanak-kanak masa kini yang mana mereka sudah biasa dengan teknologi. Penyelidikan ini bertujuan untuk mengenal pasti pelbagai kaedah dan media pembelajaran hadith yang digunakan oleh pendidik bersama anak-anak mereka dengan memanfaatkan AI. Penyelidikan ini diharap dapat memberi sumbangan yang besar berkenaan kefahaman Hadith dalam kalangan kanak-kanak dengan menggunakan teknologi AI. Kaedah yang digunakan dalam penyelidikan ini ialah kajian literatur dengan membaca, mengkaji dan menilai pelbagai sumber mulai daripada jurnal, buku dan artikel. Sumber-sumber ini dianalisis dan seterusnya dipersembahkan dalam bentuk data deskriptif. Kajian ini merumuskan bahawa penggunaan teknologi AI dalam pembelajaran hadith kini sedang dijalankan dalam bentuk aplikasi pembelajaran pada telefon pintar dan dalam bentuk filem animasi yang mampu menggambarkan mesej hadith yang dipelajari. Kaedah pembelajaran menggunakan aplikasi dan visualisasi hadith ini sangat membantu pemahaman anak-anak kecil terhadap hadith yang dipelajari.