INTEGRASI PENDIDIKAN ISLAM DALAM PANDANGAN PENGAJIAN HADIS - Amirudin; Abdul Hakim (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2024)
Pendidikan adalah kewajiban bagi semua manusia. Manusia tidak dapat dipisahkan dari pendidikan. Pendidikan mestilah bertujuan untuk menjadikan seseorang insan yang lebih baik. Pendidikan Islam harus berdasarkan sumber utama ajaran Islam, yaitu Al-Qur’an dan Hadits, yang keduanya memberikan petunjuk bagaimana manusia dapat melaksanakan pendidikan yang baik. Allah memerintahkan manusia untuk belajar menuntut ilmu, ilmu yang dapat mendekatkan diri untuk mengenali hakikat dirinya sebagai hamba dan berkewajipan berbakti kepada Pencipta. Hadis-hadis Nabi Muhammad SAW juga menjelaskan keutamaan pendidikan atau menuntut ilmu. Islam memberikan taraf yang tinggi kepada para pendidik dan mereka yang belajar. Umat ​​Islam dalam hal ini juga harus dapat merealisasikan tujuan menuntut ilmu agar tidak tersesat dalam jurang dikotomi pendidikan. Umat ​​Islam mestilah boleh mempelajari ilmu-ilmu agama dan juga menggunakannya sebagai asas dan panduan dalam mempelajari ilmu-ilmu am. Supaya ilmu ini dapat digunakan mengikut fitrah penciptaan ilmu oleh Allah. Penyelidikan ini bertujuan untuk meninjau integrasi pendidikan Islam dalam pengajian hadis, sebagaimana Rasulullah telah memberikan contoh teladan kepada umat Islam dalam proses mendidik umat agar Islam mencapai zaman kegemilangannya pada zamannya. Penyelidikan ini menggunakan kaedah kajian literatur yang diperoleh daripada pelbagai sumber literatur. Daripada penelitian ini dapat disimpulkan bahawa Islam sangat mementingkan pendidikan, Islam tidak mengajarkan dikotomi dalam pendidikan, sebaliknya Islam memberi kefahaman bahawa semua ilmu berasal dari sumber yang sama iaitu Al-Quran dan Hadis. Menguasai ilmu agama merupakan kewajipan bagi setiap penuntut ilmu sebelum mempelajari ilmu am. Hal ini dilakukan agar manusia tidak terjebak dalam ayat-ayat tentang tanda-tanda kebesaran Allah di alam semesta, tetapi dengan ilmu agama dan ilmu umum manusia dapat memaksimalkan potensi akalnya dalam memahami ayat-ayat dan tanda-tanda penciptaan alam semesta.