CABARAN PENGAJIAN HADIS DALAM PENYEBARAN HADIS DI MEDIA SOSIAL - Safuri Musa; Abdul Hakim (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2024)
Al-Quran dan Hadis adalah dua sumber utama pemikiran Islam yang wajib dipelajari oleh semua umat Islam. Dalam perkembangan pengajian Islam, banyak ilmu telah lahir, di antaranya ialah ilmu dalam bidang pengajian hadis. Dengannya umat Islam kini boleh mempelajari hadith bermula dari kualiti matan, sanad, dan perawinya. Malah ulama hadis terdahulu telah banyak mencipta karya yang mengandungi hadis dan membincangkan kualiti hadis tersebut. Pada masa ini, ia adalah era kemajuan teknologi, manusia tidak pernah terlepas daripada cengkaman telefon pintar yang mengandungi media sosial. Media sosial kini bukan sahaja sebagai medium komunikasi tetapi juga sebagai sumber penyebaran maklumat. Kandungan hadis juga tidak ketinggalan untuk disebarkan melalui media sosial, namun pengedaran ini tidak diikuti dengan pemeriksaan mutu hadis yang disebarkan sama ada hadis sahih (shahih) mahupun dhaif (dhaif). Kajian ini bertujuan untuk meninjau fenomena penyebaran hadis yang berlaku di media sosial. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dan kajian literatur menggunakan pelbagai sumber artikel dan analisis persembahan data deskriptif dijalankan. Kajian ini merumuskan bahawa hadith-hadith yang disiarkan di media sosial perlu disertakan dengan penerangan tentang kualiti hadith dan kandungan perlu disiarkan yang membincangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kualiti sesebuah hadith.