GANGGUAN AKAL SEBAGAI BAHAGIAN KECACATAN AKAL YANG PERLU DIBIMBINGKAN: ULASAN HADIS - Saryono; Nur Rochimah (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2024)
Kecacatan adalah keadaan seseorang yang mengalami keterbatasan atau ketidakupayaan untuk menjalankan aktiviti tertentu disebabkan oleh gangguan fizikal, mental, intelek atau deria. Tujuan semakan ini adalah untuk mengkaji kebimbangan sosial semasa dalam rawatan gangguan mental dan mengkaji Hadis Rasullalloh. Kajian literatur ini dijalankan dengan mencari, membaca dan mengumpul pelbagai literatur berkaitan tajuk kajian. Hasil kajian literatur menunjukkan bahawa penjagaan orang kurang upaya adalah berdasarkan prinsip belas kasihan, keadilan dan menghormati maruah manusia. Islam memandang setiap individu, tanpa mengira keadaan fizikal atau mental, sebagai ciptaan Allah yang berhak mendapat perlindungan dan perhatian. Kajian ini dapat disimpulkan bahawa orang kurang upaya mempunyai hak yang sama untuk mengambil bahagian sepenuhnya dalam masyarakat dengan sokongan yang sewajarnya.