TARANNUM AL-QURAN: PERBINCANGAN FLEKSIBILITI SIFAT DAN PERANAN - Muhammad Lukman Bin Ibrahim; Mohd Azhar B. Abdullah (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2024)
Al-Quran adalah mukjizat utama Nabi Muhammad saw. Dalam agama Islam, amalan yang menjadi keutamaan adalah beribadah dengan Al-Quran melalui membaca, memahami dan mengamalkannya. Maka, seorang qari perlu menitikberatkan bacaan dengan tarannum dan kemahiran dalam menggunakan seni suara. Tujuannya adalah untuk meningkatkan pemahaman umat Islam tentang mukjizat Al-Quran itu sendiri. Artikel ini membahas tentang karakteristik dan fungsi dari setiap tarannum usul yang meliputi Bayyati, Saba, Hijaz, Nahawand, Rast, Sikah serta Jiharkah. Seringkali, perbincangan ini berakhir dengan kesimpulan yang klise tentang sifat dan peranan tarannum. Apakah penguasaan tarannum menjadi terlampau tepu dan memerlukan fleksibiliti yang luas? Artikel ini akan menjelaskan secara detail teori tersebut.