KONSEP TA’AWUN DALAM PENGURUSAN RUMAHTANGGA BERDASARKAN PERSPEKTIF HADIS - Mohd Ghazali, Norzulaili; Mohd, Robiatul Adawiyah; Hoque, Mesbahul; Abd Manan, Mawaddah (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2022)
Melayari kehidupan rumahtangga bukanlah semudah yang dijangkakan. Barangkali pelbagai onak dan duri yang akan ditempuhi sepanjang melayari bahtera kehidupan bersama suami isteri. Justeru, bagi memastikan objektif perkahwinan yang inginkan mawaddah dan sakinah, konsep ta’awun amat perlu diberi penekanan. Kertas kerja ini akan mengupas konsep ta’awun dalam rumahtangga sebagaimana yang telah disebut oleh Nabi SAW. Kertas kerja ini akan mengekstrak dan menghimpunkan semua hadis berkaitan dengan ta’awun secara umum. Pengektrakan hadis ini akan memberi tumpuan kepada lafaz ta’awun yang terdapat dalam hadis. Pengekstrakan ini akan menggunakan kata kunci perkataan عاون. Seterusnya kupasan dan penjelasan bagi hadis-hadis yang telah diekstrak akan dijadikan sebagai asas dalam merangka konsep ta’awun dalam kehidupan berumahtangga. Kajian ini berbentuk kualitatif dengan menggunakan kaedah analisis tematik. Dapatan kajian menunjukkan bahawa konsep ta’awun berdasarkan pendekatan nabi SAW adalah wajar diterapkan dalam kehidupan berumahtangga kerana konsep ta’awun ini meliputi dimensi yang luas bukan sahaja terhas kepada kerjasama dalam pengurusan rumahtangga tetapi ia melibatkan ta’wun dalam pengurusan emosi dan perasaan.