PENILAIAN STATUS HADITH DI ERA DIGITAL - Aris, Helimy; Abdul Halim, Amran; Doll Kawaid, A. Irwan Santeri; Mohamed Nor, Zulhilmi; Syed Hassan, Syed Najihuddin; Mohd Ghazali, Norzulaili; Marhusin, Mohd Fadzli; Azman, Norhidayah; Mohd Noor Shah, Nurul Fathihin (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2022)
Penilaian status hadith sangat penting sebagai satu langkah berinteraksi dengan sunnah yang merupakan sumber kedua perundangan Islam. Tulisan ini bertujuan menjelaskan melalui kajian perpustakaan tentang kaedah penilaian status hadith di sisi sarjana hadith dan kewajarannya di era ICT dan digital. Kajian mengenai hal ini jarang dilakukan khasnya dalam bahasa melayu. Hasil kajian mendapati penilaian status hadith sama ada secara naqli, dirā`ī atau kombinasi kedu-duanya masih relavan dilakukan pada zaman digital dan ia semakin mudah dengan bantuan aplikasi digital hadith yang menjadi faktor proses penilaian dapat dilakukan dengan lancar dan cepat.