METODOLOGI IMAM IBN AL-JAZARI DALAM KITABNYA TARFAT AL-ALIM MIN KALAM ABI AL-QASIM - Mohamad, Khairul Anuar (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2022)
Imam Ibn Jazari menulis dalam beberapa disiplin ilmu seperti Qiraat, Tajwid, Sanad Quran, Tarikh, Lughah, Ulum al-Quran dan juga Hadith. Karya penulisan beliau amat bernilai dan berkualiti. Sehingga kini, pusat pengajian Quran masih menjadikan karya penulisannya sebagai modul pengajaran. Selain bidang Quran, terdapat karya penulisannya dalam bidang hadith. Di antara karyanya dalam bidang hadith ialah yang diberi tajuk “Tarfatut al-Alim Min Kalam Abi al-Qasim”. Kitab ini mengandungi 40 hadith Nabi SAW. Artikel ini akan melihat sumber hadith yang dimuatkan dalam karya tersebut dan menganalisa kandungan hadith dari sudut makna dan bab yang diutarakan. Kesimpulannya, Imam Ibn Jazari adalah tokoh al-Quran yang memberi sumbangan yang besar dalam ilmu al-Quran dan di samping itu mempunnyai ilmu yang luas juga dalam bidang hadith.