AL-SUNNAH DALAM KURIKULUM SEKOLAH AGAMA PETANG PERLIS (SAPPs) MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS (MAIPs) - Hassan, Hazman; Ishak, Mohammad Isyraf; Abd Aziz, Mohd Kasturi Nor; Mohd Noor, Mohd Nazim; Zakaria, Nidzamuddin (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2022)
Sekolah Agama Petang Perlis (SAPPs), MAIPs merupakan cetusan buah fikiran DYTM Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, bagi memastikan penghayatan Manhaj Ahli Sunnah wal Jamaah terus diwariskan kepada generasi akan datang, sebagaimana hasrat DYMM Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail. Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) telah mewujudkan SAPPs MAIPs bermula tahun 2018 untuk mendaulatkan aspirasi Islam Ahli Sunnah wal Jamaah sebagai agama bagi negeri, seperti yang dikanunkan oleh perlembagaan Perlis iaitu Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perlis 1948. Justeru kertas ini berikhtiar untuk memaparkan tinjauan awal terhadap penghayatan al-Sunnah dalam kurikulum SAPPs MAIPs yang merangkumi akidah, ibadah dan akhlak.