KREDIBILITI ABU HURAIRAH DAN RELEVANNYA DALAM PENGAJIAN HADIS DI ERA TEKNOLOGI DIGITAL - Abdul Hakim, (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2024)
Abu Huraihah adalah seorang penyampai hadis yang sangat terkenal. Beliau telah memberikan sumbangan yang besar dalam memelihara dan menyampaikan risalah hadis Nabi Muhammad SAW. Jumlah periwayatan hadis terlalu banyak sehinggakan beliau telah meriwayatkan lebih daripada 5.000 hadis. Walaupun masa bersama Nabi Muhammad agak singkat, namun kesedaran tentang kelewatan baginda memeluk Islam memberi motivasi untuk sentiasa bersama Nabi Muhammad. Dia menyibukkan hidupnya dengan sentiasa hadir di majlis-majlis yang dihadiri Rasulullah dan menghafal apa yang disabdakan. Ini adalah faktor banyaknya hadis yang diriwayatkannya. Banyaknya hadis yang diriwayatkan beliau membawa kepada kritikan terhadap kredibiliti beliau dalam meriwayatkan hadis. Bagaimanapun, tiada seorang pun daripada rakannya dan generasi seterusnya meragui keadilannya. Melalui penelitian dan kajian ilmu hadis, kritikan-kritikan ini telah dipatahkan. Tulisan ini cuba mengupas tokoh hadis Abu Hurairah dengan tabiatnya yang tidak diragui serta pelbagai kritikan yang dilemparkan kepadanya serta relevannya nilai kejujuran dan keadilan beliau dalam menyampaikan hadis dengan fenomena penyampaian hadis di era transformasi digital yang memudahkan untuk mengakses sumber maklumat. Penyelidik menggunakan pendekatan kajian literatur dalam penyelidikan mereka. Penyelidikan ini merumuskan bahawa tradisi keilmuan dan asas pengajian hadith yang telah dibina oleh ulama hadith seperti yang dicontohkan oleh Abu Hurairah perlu terus dijalankan dalam proses pengajian hadith semasa bagi mengekalkan kebenaran hadith yang sampai kepada masyarakat Islam. Kaedah penyampaian hadis melalui media digital adalah cara mudah untuk mendekati umat Islam dengan lebih meluas dan cepat, yang tetap harus dilaksanakan di samping mengekalkan kesepaduan nilai-nilai jujur ​​dalam menyampaikan maklumat.