PENGAJIAN HADIS DI ERA TRANSFORMASI DIGITAL - Abdul Kosim; Abdul Hakim, (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2024)
Islam sebagai panduan kepada manusia untuk menjalani kehidupan perlu difahami secara menyeluruh. Memahami sumber ajaran Islam juga wajib bagi umat Islam, Al-Quran dan hadis merupakan sumber utama ajaran Islam. Al-Quran boleh difahami selain daripada membaca kitab-kitab tafsir, ia juga boleh difahami melalui hadis-hadis yang menerangkan maksud Al-Quran. Oleh itu, pengajian hadith tidak boleh diketepikan. Pengajian hadith bermula dengan Nabi Muhammad SAW. sampaikan kepada rakan-rakan sehingga kini pengajian hadith telah menghasilkan banyak kitab hadith. Dalam era transformasi digital di mana penyaluran maklumat semakin pantas dan mudah, orang ramai boleh mendapatkan maklumat dengan cepat tanpa dipengaruhi oleh dimensi ruang dan masa. Pembangunan perpustakaan digital yang mengandungi buku-buku pengajian Islam merupakan kemudahan yang boleh dimanfaatkan oleh umat Islam. Penyelidikan ini bertujuan untuk meneroka fenomena pengajian hadis pada era teknologi maklumat yang canggih. Apakah bentuk perpustakaan digital dan buku-buku yang terkandung di dalamnya? Kajian ini merupakan kajian literatur yang menggunakan pelbagai sumber bertulis yang kemudiannya dibuat kesimpulan. Kajian ini merumuskan bahawa proses mendigitalkan pengajian hadis dengan mengubah halaman buku kepada halaman buku digital sangat membantu proses bertemu umat Islam dengan kitab hadis. Namun proses pendigitalan ini masih belum cukup untuk mengukuhkan kefahaman umat Islam terhadap kitab-kitab hadis, penguasaan bahasa Arab juga menjadi syarat dalam memahami kitab-kitab yang telah diedarkan secara digital.