RUKUN MADANI DAN SAINS ISLAM DALAM TAFSIRAN AL-QURAN - Zainora binti Daud; Norhasnira Ibrahim; Abd Muhaimin bin Ahmad, (International Prophetic Conference (SWAN) FPQS USIM, 2024)
Rukun Madani merujuk kepada prinsip-prinsip asas yang membentuk sebuah masyarakat Islam yang beretika dan sejahtera. Prinsip-prinsip ini meliputi keadilan, kesaksamaan, tanggungjawab dan kesatuan. Kajian ini mengkaji prinsip-prinsip Rukun Madani berdasarkan tafsiran al-Quran serta menganalisis bagaimana prinsip-prinsip ini boleh diterapkan dalam pengembangan Sains Islam. Rukun Madani sebagai asas kepada pembentukan masyarakat Islam yang beretika, mempunyai implikasi besar dalam perkembangan sains. Kajian ini menggunakan pendekatan tafsir untuk menganalisis ayat-ayat al-Quran yang berkaitan dengan Rukun Madani. Analisis teks dan kajian literatur juga digunakan untuk menghubungkan prinsip-prinsip ini dengan teori dan amalan Sains Islam. Melalui kajian tafsir, ayat-ayat al-Quran yang berkaitan dengan prinsip keadilan, kesaksamaan, tanggungjawab dan kesatuan dianalisis. Kesimpulannya menunjukkan bahawa Rukun Madani merupakan kerangka penting dalam Islam yang merangkumi prinsip-prinsip keadilan, kesaksamaan, tanggungjawab dan kesatuan. Prinsip-prinsip ini bukan sahaja membentuk asas kepada masyarakat Islam yang ideal tetapi juga relevan dalam konteks moden untuk membina masyarakat yang adil, beretika dan bersatu padu. Bahkan Sains Islam bukan sahaja memajukan pengetahuan semata-mata tetapi juga mengekalkan nilai-nilai moral yang berpandukan al-Quran.